Dirvožemio rūgštingumą apibūdina jo pH (nuo 1 iki 14 skalė): pH 1-6 žymi rūgščią, pH 8-14 šarminę terpes, o pH 7 laikomas neutraliu. Viename pakelyje - 80 vienetų lakmuso juostelių.
NAUDOJIMAS: dirvožemio rūgštingumui (pH) nustatyti pasemkite 10-20g dirvožemio (iš kelių centimetrų gylio) ir suberkite į 100-200ml talpos indą, pripilkite vandens. Indą sandariai uždarykite ir gerai suplakite. Po 5min., mėginiui nusistovėjus, įmerkite vieną indikatorinio popieriaus juostelę į paviršiuje nusistovėjusį tirpalą. Ištraukite ir palyginkite juostelės spalvą su pridėta skale. Skalėje esanti spalva rodys jūsų dirvos PH. Dirvožemio paėmimo laikas neturi didesnės reikšmės, bet nerekomenduojama to daryti po gausesnio lietaus, ilgalaikės sausros metu, taip pat ką tik patręšus ar pakalkinus žemę.
Augalai mėgstantys rūgštų dirvožemį: pH 3,5-4,5 - bruknės, šilauogės; pH 4-6,5 - kanadinės cūgos, kalninės pušys, vakarinės tujos, karpotieji beržai, mahonijos, putinai, sidabrakrūmiai; pH 4-4,5 - rododendrai, viksvuolės, viržiai, azalijos, erikos, hortenzijos, orchidėjos, margeniai; pH 4,5-5,5 - mirtos, paparčiai, ciklamenai, raktažolės, bromeliniai augalai, kamelija, fuksija, anturiai, paparčiai; pH 5-6 - lelijos, kalatėjos; pH 5-7 - vilkdalgiai; pH 5,5-6 - stevija; pH 5,5-6,5 - pakalnutės, dauguma kambarinių gėlių: ciklamenai, pelargonijos, galenis, smidras, begonija, kalceoliarija, raktažolė, tradeskantė, fikusas; pH 6 - eleborai; pH 6-6,5 - meileniai; pH 6-7 - narcizai, pelėžirniai, kalijos, žioveiniai; pH 6,5-7 - vaškuolės, klivijos, chlorofitai, aspidistros; pH 6,5-7,5 - gerberos, gvaizdūnės, hiacintai, leukonijos, rožės, skaistažiedės, tulpės, žilės, petunijos; pH 6-8 - ratiliai, kardeliai; pH 7 - bijūnai, pentiniai; pH 7-7,5 - jurginai; pH 7-9 - eglės, kadagiai, baltalksniai, bukai, gudobelės, klevai, kukmedžiai, alyvos, eglūnai, forsitijos, jazminai, kauleniai, lanksvos, ligustrai, sausmedžiai, sedulos, žagreniai, žilakrūmiai.
Daržovės geriausiai auga, kai pH 6-7. Įvairios daržovės pagal rūgštingumą: pH 5-6 - rūgštynės; pH 5,5-6,5 - bulvės; pH 5,5-7 - morkos, petražolės, salierai, ridikėliai; pH 6-6,5 - salotos, špinatai, krienai, kopūstai; pH 6-7 - kukurūzai, pupelės, česnakai, krapai; pH 6,2-7,5 - burokėliai, kopūstai, žirniai; pH 6,3-6,7 - pomidorai, paprika, baklažanai; pH 6,4-7 - agurkai, patisonai, melionai, brokoliai; pH 6,5-7,5 - pekino kopūstas; pH 6,5 - porai; pH 6,4-7,9 - svogūnai.
NAUDOJIMAS: dirvožemio rūgštingumui (pH) nustatyti pasemkite 10-20g dirvožemio (iš kelių centimetrų gylio) ir suberkite į 100-200ml talpos indą, pripilkite vandens. Indą sandariai uždarykite ir gerai suplakite. Po 5min., mėginiui nusistovėjus, įmerkite vieną indikatorinio popieriaus juostelę į paviršiuje nusistovėjusį tirpalą. Ištraukite ir palyginkite juostelės spalvą su pridėta skale. Skalėje esanti spalva rodys jūsų dirvos PH. Dirvožemio paėmimo laikas neturi didesnės reikšmės, bet nerekomenduojama to daryti po gausesnio lietaus, ilgalaikės sausros metu, taip pat ką tik patręšus ar pakalkinus žemę.
Augalai mėgstantys rūgštų dirvožemį: pH 3,5-4,5 - bruknės, šilauogės; pH 4-6,5 - kanadinės cūgos, kalninės pušys, vakarinės tujos, karpotieji beržai, mahonijos, putinai, sidabrakrūmiai; pH 4-4,5 - rododendrai, viksvuolės, viržiai, azalijos, erikos, hortenzijos, orchidėjos, margeniai; pH 4,5-5,5 - mirtos, paparčiai, ciklamenai, raktažolės, bromeliniai augalai, kamelija, fuksija, anturiai, paparčiai; pH 5-6 - lelijos, kalatėjos; pH 5-7 - vilkdalgiai; pH 5,5-6 - stevija; pH 5,5-6,5 - pakalnutės, dauguma kambarinių gėlių: ciklamenai, pelargonijos, galenis, smidras, begonija, kalceoliarija, raktažolė, tradeskantė, fikusas; pH 6 - eleborai; pH 6-6,5 - meileniai; pH 6-7 - narcizai, pelėžirniai, kalijos, žioveiniai; pH 6,5-7 - vaškuolės, klivijos, chlorofitai, aspidistros; pH 6,5-7,5 - gerberos, gvaizdūnės, hiacintai, leukonijos, rožės, skaistažiedės, tulpės, žilės, petunijos; pH 6-8 - ratiliai, kardeliai; pH 7 - bijūnai, pentiniai; pH 7-7,5 - jurginai; pH 7-9 - eglės, kadagiai, baltalksniai, bukai, gudobelės, klevai, kukmedžiai, alyvos, eglūnai, forsitijos, jazminai, kauleniai, lanksvos, ligustrai, sausmedžiai, sedulos, žagreniai, žilakrūmiai.
Daržovės geriausiai auga, kai pH 6-7. Įvairios daržovės pagal rūgštingumą: pH 5-6 - rūgštynės; pH 5,5-6,5 - bulvės; pH 5,5-7 - morkos, petražolės, salierai, ridikėliai; pH 6-6,5 - salotos, špinatai, krienai, kopūstai; pH 6-7 - kukurūzai, pupelės, česnakai, krapai; pH 6,2-7,5 - burokėliai, kopūstai, žirniai; pH 6,3-6,7 - pomidorai, paprika, baklažanai; pH 6,4-7 - agurkai, patisonai, melionai, brokoliai; pH 6,5-7,5 - pekino kopūstas; pH 6,5 - porai; pH 6,4-7,9 - svogūnai.